Traden van toekomstige draft picks

Kyrie-Irving-NBA-Draft-First-Pick-Cleveland-Cavaliers

Teams hebben de mogelijkheid om toekomstige draft picks te traden. Het traden van toekomstige draft picks wordt beperkt door de “Seven Year Rule”. Deze regel houdt in dat teams draft picks mogen traden tot 7 jaar in de toekomst. Voorbeeld: We zitten in het seizoen 2013-2014, dus teams mogen toekomstige draft picks tot 2020 traden.
Het komt vaak voor dat een team een draft pick “protect” tijdens een trade. Teams kunnen zelf beslissen hoever deze protection gaat. Voorbeeld: Team A trade een 2015 pick in de eerste ronde naar team B met een protection voor plek 1 t/m 14 in de draft. Dat betekent als de pick van team A uiteindelijk ergens tussen plek 1-14 komt, team A de pick zelf houdt. Valt de pick op een plek tussen 15-30 dan krijgt team B de pick.

De protection bedekt ook vaak meerdere jaren. Als we terug naar het voorbeeld gaan en veronderstellen dat team B de pick niet krijgt in 2015: De getrade pick schuift dan door naar 2016. Ook hier kan weer een protection op gezet worden door team A naar keuze. Vaak komt het voor als team B na 2 of 3 jaar nog niet de pick heeft gekregen, dat deze wordt omgezet naar bijvoorbeeld 2 picks in de tweede ronde (zonder protection).

Het is verstandig om draft picks te protecten. Wist je dat Kyrie Irving in 2011 gedraft werd door de Cavaliers met een unprotected draft pick die ze in een trade van de Clippers kregen? De Clippers traden toen Baron Davis en een pick (die later dus Kyrie Irving werd) naar Cleveland voor Mo Williams. De Clippers hadden echter nooit verwacht dat hun pick de eerste in de draft zou worden.

Teams mogen geen eerste ronde draft picks van opeenvolgende jaren traden. Dit is de “Ted Stepien Rule”, Stepien was van 1980 tot 1983 eigenaar van de Cleveland Cavaliers en trade toen heel veel eerste ronde draft picks weg waardoor hij de Cavaliers in een rampzalige slechte positie kwamen. Deze regel is ingevoerd om te voorkomen dat dit weer gebeurd. Overigens geldt de regel alleen voor eerste ronde draft picks.

Draft picks hebben geen geld waarde als ze gebruikt worden in een trade. Een draft pick kan dus niet rechtstreeks voor een speler getrade worden, behalve als het team onder de salary cap zit.

Bekijk ook de andere onderwerpen in de NBA Wiki