Free agency

comicBinnen de NBA’s Collective Bargaining Agreement (CBA) zijn er twee soorten free agency: unrestricted en restricted

Unrestricted free agent
Een unrestricted free agent is vrij om te tekenen bij welk team dan ook.

Restricted free agent
Een restricted free agent valt onder de team’s Right of First Refusal, dat betekent dat als de speler bij een ander team wil gaan tekenen (de speler komt dan op een offer sheet) zijn huidige team drie dagen de mogelijkheid heeft om het salaris te matchen en de speler te behouden. Na drie dagen vervalt deze mogelijkheid en komt de speler automatisch op het roster van het nieuwe team .

Wanneer word je een restricted free agent?

First round draft picks
First round draft picks mogen alleen restricted free agents worden als hun team een optie voor een 4e jaar aanbiedt en het team de speler een aanbieding doet op het Rookie-scale niveau nadat het 4e jaar is verstreken.

Veteranen
Voor alle andere spelers geldt dat hij een drie-jarige NBA veteraan moet zijn. Dat betekent dat hij drie jaar voor hetzelfde team moet spelen. Daarnaast moet het team de speler een aanbod doen van 125% van zijn laatste salaris of het minimumsalaris plus $200.000, welke van de twee het hoogste is.

Deze uitzondering wordt ook wel de “Gilbert Arenas Rule” genoemd. In 2003 tekende hij een zes-jarig $60 miljoen contract bij de Wizards, zijn orginele team de Golden State Warriors konden dit niet matchen omdat ze over de salary cap zaten en Gilbert Arenas een second-round pick was. Sinds 2005 is de “Gilbert Arenas Rule” opgenomen in de CBA.

Hoe zit het met het salaris van een unrestricted free agent?

Er zit een maximum aan wat NBA Teams een unrestricted free agent met twee of minder jaar ervaring kunnen bieden.

 • Jaar 1
  Het maximum salaris voor het eerste jaar op het offer sheet is de mid-level exception.
 • Jaar 2
  Het tweede jaar kan het salaris van het eerste jaar verhoogd worden met maximaal 4,5%
 • Jaar 3
  Het derde jaar is het bedrag gelimiteerd tot het bedrag wat een team nog beschikbaar heeft binnen de salary cap. Daarnaast mag het salaris in het derde seizoen alleen maar toenemen als de spelers in de eerste twee seizoen het maximum bedrag heeft gekregen, het contract volledig vast staat en er geen bonussen in zitten.
 • Jaar 4
  Het vierde jaar mag het salaris maximaal 4,1% positief of negatief afwijken van het bedrag in het derde jaar.

Het originele team van de speler kan de Early Bird exception of hun mid-level exception gebruiken om de speler te re-signen

steve-nash

Steve Nash

July moratorium
Begin juli mogen teams de onderhandelingen met free agents beginnen. Alleen de trades kunnen nog niet gemaakt worden omdat de salary cap voor het komend seizoen dan nog niet bekend is, pas als de NBA alle audits heeft gedaan mogen deze contracten worden afgesloten. In deze periode (july moratorium) mogen teams en spelers wel de volgende contracten afsluiten:

 • Rookie scale contracts voor first round draftpicks
 • Een second round draft pick kan een regulier 1-jarig contract accepteren
 • Een restricted free agent mag een qualifying offer (met matchende aanbod) van zijn originele team accepteren.
 • Een restricted free agent die het vierde jaar van zijn contract heeft gehad kan een maximum qualifying offer accepteren. Het precieze bedrag wordt dan bepaalt na de audits (July moratorium)

Tijdens het july moratorium mogen de teams en free agents maar beperkt commentaar geven op de onderhandelingen.

Bekijk ook de andere onderwerpen in de NBA Wiki