Defensive three-second violation (illegal defence)

Kobe Bryant

Kobe Bryant

Defensive three-second violation, ook wel eens illegal defense genoemd is een overtreding in de NBA. Er wordt gefloten als een speler van het verdedigende team meer dan 3 seconden in de bucket/paint verblijft terwijl hij niet actief bezig is met het verdedigen van zijn directe tegenstander, en met actief verdedigen bedoelen we in een verdedigende houding binnen een armlengte afstand zijn van je tegenstander.

Het tellen van de drie seconden stopt als:

  • Een aanvallende speler schiet.
  • De verdediger zijn tegenstander actief aan het verdedigen is.
  • De verdediger de bucket/paint verlaat.

Maar een speler die de man met de bal aan het verdedigen is mag gewoon in de bucket/paint komen zonder een actieve verdedigingshouding aan te nemen.

Het team die een defensive three-second overtreding begaat zal bestraft worden met een Technische Fout voor de bank. De aanvallende ploeg krijgt één vrije worp zonder rebounders + balbezit.

Vroeger werd in de NBA iedere vorm van Zone Defence gezien als Illegal Defence wat resulteerde in een waarschuwing voor de eerste overtreding en een technische fout voor iedere volgende overtreding. In 2001 is deze regel aangepast naar zijn huidige vorm om de snelheid van het spel te verhogen. Deze regel wordt niet in High School, College of ander landen gebruikt. Sinds 2013 is het overigens wel een regel in de WNBA.

Bekijk ook de andere onderwerpen in de NBA Wiki