Collective bargaining agreement

salarycap1big-300x269Het collective bargaining agreement (CBA) van de NBA is de overeenkomst tussen de NBA (commissioner en de 30 teams) en de NBA Players Association (NBPA). In deze overeenkomst staan bepalingen over contracten van spelers, trades, de verdeling van de inkomsten, de NBA draft en de salary cap.

De CBA mag na 6 jaar worden opengebroken, er wordt dan onderhandeld over een nieuwe CBA. Als de spelers en eigenaren het niet eens kunnen worden is er sprake van een lockout. Dit betekent dat de spelers of eigenaren in staking gaan totdat er een betere deal ligt.

Het meest recente voorbeeld van een lockout was aan het begin van het 2011-12 seizoen.

2011 NBA Lockout
De 2011 NBA Lockout was de vierde lockout in de geschiedenis van de NBA. De lockout begon op 1 juli toen de CBA van 2005 afliep en duurde 161 dagen tot 8 december 2011. In het 2011-12 seizoen werden er 66 in plaats van 82 wedstrijden gespeeld. Tijdens een locout kunnen teams niet traden, geen spelers contracteren en de spelers hebben geen toegang tot de NBA faciliteiten, coach en staff.

fisher

Derrick Fisher voormalig president NBPA

De spelers en eigenaren konden het niet eens worden over de verdeling van het basketball related income (BRI), de salary cap en de luxury taxs. De eigenaren wilden het aandeel van de spelers in het BRI terugbrengen van 57% naar 47%, de spelers wilden 53%. De eigenaren wilden een hard salary cap en hardere luxury tax, de spelers wilden de soft cap behouden.

Doordat de partijen het niet eens konden worden cancelde de NBA het preseason en alle games tot en met december. Het kwam zelfs zover dat op 15 november de spelers onder leiding van Carmelo Anthony, Chauncey Billups, Kawhi Leonard en Leon Powe een rechtszaak tegen de NBA begonnen. 15 november was tevens de datum dat de NBA spelers hun eerste salaris zouden ontvangen als het seizoen was doorgegaan.

De Deal
Op 26 november werden beide partijen het na een overleg van 15 uur eens waarmee er een einde kwam aan de lockout. De NBPA kreeg de steun van 300 spelers (minimaal 260) en van de eigenaren stemde er 25 voor en 5 tegen. Het is bekend dat Mark Cuban (Dallas Mavericks) en Micky Arison (Miami Heat) tegen hebben gestemd, wie de andere 3 zijn is niet bekend.

sos

Lockout

De verdeling van het BRI werd 49% tot 51,2%, de flexibele soft cap bleef maar er kwam een hardere luxury taxs. Op 8 december ging de nieuwe CBA officieel in en vanaf dat moment werden alle beperkingen van de lockout opgeheven, de trainingskampen begonnen en de eigenaren konden traden.

Tijdens de lockout gingen sommige spelers in Azie of Europa spelen. Zo kon het gebeuren dat Derron Williams die op dat moment in Turkijke bij Besiktas speelde op 9 november 2011 in de 5 mei hal een Eurochallenge wedstrijd tegen Leiden speelde.

De CBA van 2011 duurt 10 jaar met de optie om het naar jaar 6 open te breken. Sinds 2013 is Chris Paul voorzitter van de NBAP

Bekijk ook de andere onderwerpen in de NBA Wiki