Voormalig hoofdaannemer van Nissan gearresteerd in Japan op nieuwe claims

Voormalig Nissan-chef Carlos Ghosn is opnieuw gearresteerd in Tokio terwijl hij op borgtocht was in afwachting van een rechtszaak tegen claims van financieel wangedrag.

Aanklagers zeiden dat de 65-jarige was aangehouden op verdenkingen dat hij Nissan $ 5 miljoen (£ 3,8 miljoen) aan verliezen had veroorzaakt, volgens rapporten.

In een verklaring zei de heer Ghosn dat zijn herovering “schandalig en willekeurig” was.

De advocaat van de heer Ghosn vertelde op een persconferentie dat zij in beroep zou gaan tegen de jongste arrestatie.

Junichiro Hironaka zei ook dat de aanklagers van Tokio het paspoort en de mobiele telefoon van de vrouw van Carlos Ghosn hadden geconfisqueerd, meldde Reuters.

De heer Ghosn, die elke vergrijp ontkent, werd onlangs op borgtocht vrijgelaten na 108 dagen in hechtenis.

De openbare aanklagers van Tokio gingen op donderdagochtend (woensdag 21:00 GMT) vóór 06:00 uur plaatselijke tijd naar de kantoren en brachten hem naar hun kantoor op verdenking dat hij Nissan-fondsen voor persoonlijk gebruik had misbruikt, meldde de Japanse omroep NHK.

De advocaat van de heer Ghosn zei dat het bijna ongehoord was iemand te arresteren nadat hij op borgtocht was vrijgelaten.

“Ik ben onschuldig aan de ongegronde beschuldigingen en beschuldigingen tegen mij”, zei Ghosn in een verklaring van zijn vertegenwoordigers.

Hij zei dat de arrestatie “deel uitmaakte van een nieuwe poging van sommige mensen bij Nissan om me de mond te snoeren door de aanklagers te misleiden”.

De verhuizing is de nieuwste draai in een zaak die wereldwijde aandacht heeft getrokken.

De heer Ghosn was de architect van de alliantie tussen Nissan en de Franse autofabrikant Renault en bracht Mitsubishi in 2016 aan boord. Hij heeft de reputatie om de lotgevallen van Nissan en Renault gedurende meerdere jaren om te buigen.

Aanklagers zeiden dat de laatste arrestatie van de heer Ghosn betrekking had op transfers van Nissan-fondsen voor een totaalbedrag van $ 15 miljoen tussen 2015 en 2018.

Ze vermoeden dat $ 5 miljoen van dat bedrag door de heer Ghosn is gebruikt voor persoonlijke uitgaven.

Lokale media hadden eerder gezegd dat autoriteiten een nieuwe zaak tegen hem hadden opgesteld met betrekking tot betalingen aan een dealer in Oman.

In Japan is het de aanklagers toegestaan ​​om een ​​verdachte opnieuw te arresteren tegen een iets andere beschuldiging, met toestemming van de rechtbank. De klok wordt dan gereset en er kan nog 20 dagen ondervraging beginnen.

De heer Ghosn werd voor het eerst gearresteerd in november omdat hij zijn salaris onderschatte. Hij werd in december tweemaal opnieuw gearresteerd en kreeg drie aanklachten.

Hij werd voor het eerst beschuldigd van onderrapportage van zijn loonpakket voor de periode van vijf jaar tot 2015.

In januari beweerde een nieuwe beschuldiging dat hij zijn compensatie voor nog eens drie jaar onderschatte en hij werd ook aangeklaagd voor een nieuwe, meer serieuze beschuldiging van schending van vertrouwen.

De heer Ghosn ontkent elke vergrijp. Hij werd in maart vrijgelaten op borgtocht van $ 9 miljoen (£ 6,8 miljoen).

De auto-directeur zei woensdag ook op een nieuw gemaakt Twitter-account dat hij op 11 april een persconferentie wilde plannen om ‘de waarheid te vertellen over wat er gebeurt’.

De meest recente arrestatie komt nadat Renault voor het eerst publiekelijk zijn voormalige stafmedewerker bekritiseerde en hem beschuldigde van “dubieuze en verborgen praktijken”.

De heer Ghosn nam in januari alleen ontslag bij de Franse autofabrikant, terwijl Nissan en Mitsubishi hem kort na zijn arrestatie als voorzitter afsloten.

Renault had de beschuldigingen van Nissan in eerste instantie in twijfel getrokken, maar zijn eigen interne onderzoek uitgevoerd.

Maar woensdag zette het druk op de heer Ghosn toen het hem beschuldigde van ‘schendingen van de ethische principes van de groep’.

De autofabrikant zei dat het het pensioen van meneer Ghosn, dat € 765.000 per jaar waard was, zou stoppen, en voegde eraan toe dat het zich het recht voorbehield om actie tegen hem te ondernemen bij de rechtbank.

Renault zei dat het ook de Franse gerechtelijke autoriteiten op de hoogte had gesteld van mogelijke problemen met betalingen aan een distributeur van Renault in het Midden-Oosten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *