Mexico pioniert gerecyclede zeewierschoenen

Een Mexicaanse uitvinder heeft recyclebare biologische sportschoenen ontwikkeld die zijn gemaakt van oude plastic flessen – met toegevoegd zeewier, meldt de televisiezender van Televisa Quintana Roo.

Jorge Castro Ramos experimenteert al jaren met het maken van schoenen uit oude flessen, maar kwam onlangs op het idee om sargassum-zeewier voor de zolen te verwerken.

“We dromen al negen jaar van het maken van ecologisch schoeisel. Het heeft vier of vijf jaar van vallen en opstaan gekost om deze gepatenteerde Mexicaanse vezel uit plastic flessen te maken, en toen hebben we zes-acht maanden geleden ecologisch organisch schoeisel gemaakt met sargassum, “vertelde hij aan journalisten in het vakantieoord Cancun aan de Caribische kust.

Dit is welkom nieuws daar honderden ton sargassum elk jaar op zijn populaire toeristenstranden aan het afwassen zijn, wat een bedreiging vormt voor de fragiele koraalriffen.

De heer Castro heeft de kledingvezel uit de flessen gepatenteerd en is gecertificeerd door het officiële Ciatec Center for Applied Innovation in Competitive Technologies.

Maar vorig jaar begon hij met sargassum te werken en uiteindelijk slaagde hij erin om een zool te maken met 100 g zeewier, met vijf-acht plastic flessen die nodig zijn voor het waterbestendige bovenmateriaal.

De heer Castro denkt dat de schoen maximaal twee jaar mee kan gaan, waarna eigenaren ze kunnen retourneren naar zijn bedrijf Renovare Ocean voor recycling.

“Het gerecycleerde plastic kan ook worden gebruikt voor het maken van tassen, t-shirts, leggings en sportkleding, maar de sargassum wordt alleen gebruikt voor de zolen omdat het metalen bevat die anders schadelijk zouden kunnen zijn,” vertelde hij aan de krant La Jornada Maya.

Het bedrijfsleven in Quintana Roo denkt dat de eco-schoenen kunnen helpen de lokale economie te stimuleren en het milieu te verbeteren.

Adrian Lopez Sanchez van de werkgeversfederatie Coparmex vertelde de tv dat “er al gesprekken gaande zijn met de hotelsector om de schoenen aan werknemers te promoten, en 10% van de kosten van een paar zou kunnen gaan naar het opklaren van de stranden of het schenken van schoenen aan kinderen in nood.”

Dit is niet het eerste bedrijf dat probeert het zeewier praktisch maar milieuvriendelijk in te zetten.

Eén zakenman heeft al drie huizen gebouwd van sargassum en adobe-stenen in de stad Puerto Morelos, en is van plan om een hotel te bouwen met hen in het resort Tulum, de Riviera Maya News-siterapporten.

Omar Vázquez Sánchez vertelde in september vorig jaar aan de krant El Financiero dat sagassumbakstenen “kunnen helpen het afval aan de kust tegen te gaan, omdat het niet voor veel anders kan worden gebruikt”.

Hij voegde eraan toe dat de Quintana Roo-autoriteiten en andere lokale bedrijven geïnteresseerd zijn in het gebruik van zijn sargassum-stenen in toekomstige bouwprojecten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *