Laatste overlevende van Amerikaanse slavenschepen ontdekt

De laatst bekende overlevende van de transatlantische slavenschepen, die in 1860 naar de VS werd gebracht, is geïdentificeerd door een academicus aan de universiteit van Newcastle.

Sally Smith werd door slavenhandelaren uit West-Afrika ontvoerd en leefde tot 1937 in Alabama, en verbleef meer dan 70 jaar op de plantage waar ze tot slaaf was gemaakt.

Hannah Durkin maakte de ontdekking in eerste handrekeningen en volkstellingen. De vorige laatst bekende overlevende was een voormalige slaaf die in 1935 stierf.

Dr. Durkin, wiens onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Slavery and Abolition, zegt dat het bijna “schokkend” lijkt dat het verhaal zo dicht bij de levende herinnering staat.

De vrouw, die in de VS Sally Smith heette maar aanvankelijk Redoshi heette, werd in 1860 door slavenhandelaren gekidnapt uit een dorp in wat nu Benin is.

Dr. Durkin gelooft dat ze 12 jaar oud was toen ze werd vervoerd op een van de laatste slavenschepen om naar de VS te gaan, samen met meer dan 100 andere mannen, vrouwen en kinderen.

Ze werd gekocht door een bankier uit Alabama en plantage-eigenaar en kreeg zijn achternaam van Smith.

Hoewel de slavernij vijf jaar na haar aankomst in de VS werd afgeschaft, bleef Redoshi op hetzelfde landgoed werken, woonde zij bij haar man, die ook was ontvoerd uit hetzelfde deel van West-Afrika, en hun dochter.

De onderzoekers zeggen dat ze meer dan 70 jaar na het einde van de slavernij op dezelfde plantage bleef – en de laatst bekende persoon was van de generatie die de gedwongen oversteek vanuit Afrika maakte.

Dr. Durkin zegt dat sommige details van het verhaal van Redoshi in de 20e eeuw waren opgenomen toen historici en activisten van burgerrechten begonnen met het documenteren van de ervaringen van mensen die slavernij uit Afrika hadden meegebracht.

Door de stukjes van het verhaal samen te stellen en te matchen met volkstelling en openbare registers, ontdekte Dr. Durkin dat Redoshi in Selma (Alabama) had gewoond tot haar dood, op ongeveer de leeftijd van 89 of 90 jaar.

Redoshi’s verhalen laten zien dat ze in haar kindertijd een vredig leven leidde voordat ze door leden van een andere lokale stam werden gegrepen en slavenhandelaren werden gebracht.

Ze kreeg te maken met een slavenregime van “afranselingen”, “zweepslagen” en “moorden”, maar, volgens het onderzoek van Dr. Durkin, was er een glimp van haar verzet, waaruit bleek dat ze een deel van haar oorspronkelijke taal aan haar dochter doorgegeven had en haar Afrikaanse cultuur en identiteit handhaafde .

“Het is maar één stem maar dit geeft ons een schijn van stem voor diegenen die anders verloren zijn”, zegt Dr Durkin.

Er zouden voormalige slaven zijn die later leefden, zoals zij die in de slavernij als kinderen zijn geboren, maar geen van degenen die uit Afrika zijn ontvoerd, is tot nu toe bekend dat ze later hebben geleefd dan Redoshi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *