Israël haalt overblijfselen terug van vermiste soldaat sinds 1980 Libanonoorlog

Het Israëlische leger zegt dat het de overblijfselen heeft teruggevonden van een Israëlische soldaat die vermist is sinds de oorlog in 1982 in Libanon.

Het lichaam van Sergeant First Class Zachary Baumel, een in de VS geboren tankcommandant, werd een paar dagen geleden terug naar Israël gevlogen op een El Al-vliegtuig.

Hij was een van de drie soldaten die nog steeds werden genoemd als vermist in actie sinds de Slag om Sultan Yakoub.

De overblijfselen van Sgt Baumel werden gerepatrieerd via een derde land na een operatie door Israëlische inlichtingendiensten.

De Israel Defense Forces (IDF) verstrekten geen verdere details, maar de Channel 13-televisie van Israël meldde dat Rusland betrokken was.

Afgelopen september zei een Russische militaire woordvoerder Maj Gen Igor Konashenkov dat Israël “Rusland had opgeroepen met een verzoek om hulp bij het vinden van de overblijfselen van Israëlische militairen die zich op specifieke coördinaten in Syrië bevonden” en dat er een “onderzoek werd georganiseerd nadat Rusland instemde met de operatie met onze Syrische partners “.

Enkele jaren later werden twee van de gevangen genomen soldaten levend teruggebracht in gevangene-uitwisselingen met Syrië en de geallieerde Palestijnse groep, het Volksfront voor de Bevrijding van het Palestijns-Generaal Commando.

Sgt Baumel en twee andere sergeanten – Yehuda Katz en Zvi Feldman – bleven veronachtzaamd ondanks de pogingen van de Israëlische autoriteiten om ze te lokaliseren.

Er zijn veel tegenstrijdige berichten over de verblijfplaats en toestand van de drie mannen in de afgelopen 36 jaar. Sommigen zeiden dat ze de gevechten misschien hebben overleefd en gevangen zijn genomen.

Maar een Israëlische krant meldde vorig jaar dat hun lichamen werden verondersteld begraven te zijn in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk, in het zuiden van Damascus, dat Syrische troepen heroverden van militanten van de Islamitische Staat (IS) in mei.

“Vandaag heffen we de onzekerheid op en sluiten we een cirkel”, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een verklaring op televisie op woensdag.

“Dit is een van de meest emotionele momenten die ik in al mijn jaren als premier heb ervaren,” voegde hij eraan toe. “Deze operatie is het resultaat van grote diplomatieke inspanningen waar we het op een dag over zullen hebben.”

IDF-chef van het personeel Lt Gen Aviv Kochavi zei: “Op de schouders van IDF-commandanten, die ik leid, is er een grote verplichting om voor elke soldaat te zorgen die zich aansluit bij de IDF en trouw zweert aan Israël.

“Dit was een meerjarige inspanning .waarbij verschillende studies en operaties werden uitgevoerd om de vermiste personen te lokaliseren. Het hoogtepunt van de inspanning was een reeks operaties geleid door de inlichtingendienst, die leidde tot de identificatie en terugkeer van Sgt Baumel. ”

IDF-woordvoerder Lt Col Jonathan Conricus zei dat forensische tests kunnen vaststellen of Sgt Baumel in de strijd of onder andere omstandigheden was gestorven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *