Europa-innovatie Steeg in 2019 Robotica

Innovatie is van vitaal belang voor het creëren van economische groei. In deze aflevering van Real Economy kijkt het team naar wat Europa doet om de innovatieve industrieën van het continent te helpen koesteren, met name op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica.

Eenmaal thuis voor geweldige geesten zoals Averroes, blijft Sevilla vandaag de dag uitkijken naar de toekomst. In het Centre for Advanced Aerospace Technologies (CATEC) van de stad werken wetenschappers aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën, zoals autonome drones met armen die in staat zijn om moeilijk te bereiken pijpleidingen en industriële installaties te inspecteren.

“Een van de belangrijkste voordelen (van deze technologie) is dat mensen op de grond kunnen zitten en de drone op afstand kunnen besturen, en dat ze geen risico lopen hoog te zijn. En de andere is natuurlijk dat we in staat zijn, onder bepaalde omstandigheden, om deze operatie sneller uit te voeren dan de traditionele methoden, “zegt Miguel Ángel Trujillo Soto, hoofd van de autonome systeemeenheid van CATEC.

De drone-technologie is ontwikkeld als onderdeel van een partnerschap met de Universiteit van Sevilla en de Europese Commissie. Het project is opgezet met als doel het stimuleren van zowel Europees onderzoek naar AI als het vinden van toekomstige, echte wereldapplicaties voor dergelijke technologie.

Momenteel geven EU-bedrijven minder uit aan innovatie dan Azië en de VS. In 2016 bedroeg de particuliere investering van Europa in KI € 2,4-3,2 miljard, vergeleken met € 6,5-9,7 miljard in Azië en € 12,1-18,6 miljard in Noord-Amerika.

Een verklaring van samenwerking op het gebied van kunstmatige intelligentie ondertekend door Europese landen in april 2018, heeft tot doel om die trend te veranderen. In de verklaring staat dat de EU de investeringen in AI-onderzoek en innovatie in zowel de publieke als de private sector tegen het einde van 2020 zou verhogen.

Dat zou € 1,5 miljard moeten zijn voor de periode 2018-2020 in het Horizon-onderzoeks- en innovatieprogramma, plus € 20 miljard aan gecombineerde publieke en private investeringen. Om in de toekomst echter een solide basis voor AI te creëren, zullen na 2020 meer investeringen nodig zijn.

Bijgevolg zal € 20 miljard per jaar aan gezamenlijke publieke en private investeringen worden gereserveerd en € 1 miljard per jaar via Horizon Europe en het Digital Europe Programma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *