De moord op een Instagram-ster in de VAE

Het was 27 september 2018. Ayoush was na een korte reis naar Turkije naar haar thuisstad Bagdad teruggekeerd. Omstreeks 15:00 die middag werd Ayoush door iemand gebeld op een mobiel nummer dat ze niet herkende.

“Ik ben het, Tara. Hoe was je reis? Laten we vandaag even bijpraten, ‘zei de stem. Elk detail van de oproep is aangebroken in de herinnering van Ayoush.

Ayoush was een van de eerste bekende vrouwelijke DJ’s in Irak. Gestaag had ze een reputatie opgebouwd door een mix van westerse pop en lokale hits te spelen, maar had ze zich vertakt in het promoten van evenementen.

Tara Fares had een ander soort bekendheid. Haar 2,7 miljoen Instagram-volgers zagen haar in verschillende outfits, ze toonden haar tatoeages of demonstreerden make-uptechnieken. Ze postte over reizen, boeken die ze had gelezen en grappige dingen die waren gebeurd.

Ayoush en Tara verhuisden in dezelfde kringen – ze waren meer dan kennissen, terwijl ze iets minder dan goede vrienden waren. Maar op deze specifieke dag zouden ze elkaar ontmoeten in de buurt van Al-Mansour in Bagdad, waar het kantoor van de dj gevestigd was.

De vrouwen moesten een evenement bespreken om een ​​merk van contactlenzen te promoten.

Een paar uur na het eerste telefoontje belde Ayoush Tara op om een ​​ontmoetingsplaats te kiezen. Niemand heeft geantwoord.

Ze probeerde om 17:30 opnieuw te bellen. Een jonge man antwoordde, schreeuwend:

Ayoush controleerde onmiddellijk haar Facebook-account. Er waren al berichten over de dood van Tara. Een nummer bevatte een recente Instagram-foto – Tara droeg een een-schouder-denimjurk, die tegen een roze achtergrond poseerde.

“Ik was bang. Ik ging onmiddellijk naar huis, “zegt Ayoush, 37, wiens echte naam Aisha Qusai is. Haar familie had gehoord van de moord op Tara en was meteen bang dat de dj in gevaar zou kunnen komen.

Journalist Sary Hussam, 22, had Tara in april geïnterviewd. Hij was ook geschokt. Hij zat met vrienden in een rustig café met speelkaarten – zoals veel jonge Irakezen dat doen op donderdag (wanneer het weekend begint in Irak).

Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje op sociale media. Iedereen in het café wist het opeens. Sary kon het niet geloven en draaide het mobiele nummer van Tara, maar het ging regelrecht naar voicemail –
Tara’s boodschap was een uittreksel van Eminem’s Walk on Water met Beyoncé.

Majd – niet zijn echte naam – was een van de fotografen die met Tara werkte. Het kwam even bij hem op dat het allemaal een publiciteitsstunt was – een buitensporige poging van Tara om meer aandacht te krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *