Caribische Zee onder stress de afgelopen 30 jaar van gegevens laat zien

Een team van wetenschappers van het Smithsonian Tropical Research Institute heeft zojuist de resultaten gepubliceerd van een monitoringprogramma dat al 30 jaar lang de gezondheid van de Caribische kusten heeft voltooid. Het is een van de meest complete pogingen om te begrijpen hoe deze ecosystemen zich gedragen vóór de verschillende bedreigingen voor het milieu, waaronder klimaatverandering en maritieme vervuiling.

Het Productiviteitsprogramma Caraïbische Kustzee (CARICOMP) toonde aan dat de waterkwaliteit is verslechterd in 42 procent van de meetstations langs het stroomgebied in Barbados, Belize, Bermuda, Bonaire, Colombia, Costa Rica, Jamaica, Mexico, Panama, Puerto Rico, Florida en Venezuela.

Het slechte nieuws over de kwaliteit van het water staat in contrast met een ander meer hoopvol nieuws, en dat tot nu toe geen significante stijging van de watertemperatuur is vastgesteld ondanks de vooruitgang van de klimaatverandering.

“We zien belangrijke veranderingen in de lokale omstandigheden, zoals verminderde zichtbaarheid, geassocieerd met een afnemende waterkwaliteit en de toenemende aanwezigheid van mensen”, aldus Iliana Chollett, een postdoctorale fellow bij het Smithsonian Marine Conservation Program bij Fort Pierce, Florida, bij het EurekAlert-nieuws portal, “maar we verzamelen geen wijzigingsgegevens op wereldwijde schaal, zoals het broeikaseffect zou aangeven.”

Chollett verduidelijkte dat satellieten alleen de oppervlaktetemperatuur meten en dat onderwatertemperaturen veel variabeler zijn en dat het tientallen jaren aan gegevens kan duren om een ​​significante verandering te onthullen.

“Een positieve implicatie van dit rapport is dat mensen in staat zijn om met lokale veranderingen om te gaan, vervuiling en afstroming te reguleren,” zei Rachel Collin, directeur van het Research Station van het Smithsonian Tropical Research Institute in Bocas del Toro, van de deelnemende mariene meetstations . “Als mensen samenwerken, is er hoop op het terugdraaien van sommige van deze veranderingen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *